Celebrity style

Mandagsmuse: Kate Moss

- 27/06/2016

Hun er indbegrebet af 'muse', når det kommer til god stil, og hun hare været en af de største internationale topmodeller i snart 30 år. Kate Moss har, siden hun var 14 år, beriget modebranchen med sit unikke look og sin helt særlige sans for stil - og gør det stadig. I denne uge er hun ELLEs mandagsmuse, og her kan du læse om hendes storslåede modelkarriere.

Det var uundgåeligt, at Kate Moss på et tidspunkt ville blive ELLEs Mandagsmuse, da hun i snart 30 år har været et af verdens største stilikoner.

Læs også: Mandagsmuse: Kirstin Liljegren

Da festivalsæsonen er over os, synes vi, at timingen er helt perfekt, da Kate Moss er kendt for at være den helt store festivalgænger og for at gøre gummistøvler chikke. I starten af nullerne var Kate Moss også en af forgængerne til stilen, ‘boho-chic’, der må siges at være den bedst tænkelige festivalstil. Herudover har Moss lige vist, at hun er super aktuel, med sin forside på italiensk Vogues juni-nummer sammen med datteren Lila Grace.

Hvem: Kate Moss, født 16. januar 1974 i London, England.

Derfor skal du kende hende:

De fleste kender hende nok allerede ret godt, for Kate Moss har været international topmodel og designmuse i snart 30 år, og hun er stadig højaktuel. Men ikke desto mindre, synes vi netop, at dette er en god anledning til at hylde hende, som ELLEs Mandagsmuse.

Kate Moss startede sin modelkarriere som 14-årig, hvor hun blev ’spottet’ i JFK-lufthavnen i New York, på vej hjem fra en ferie på Bahamas. Det var Sarah Doukas, grundlæggeren af ‘Storm Model Management’, der øjnede potentialet i den purunge Moss.  

Herefter var Moss ansigt i Calvin Kleins duftkampagne ’Obsession’ i 1993, hvilket for alvor satte skub i Kates modelkarriere. Noget, som Kate Moss især blev kendt for, var at skille sig ud fra mængden af datidens supermodeller.

I modsætning til f.eks. Claudia Schiffer og Cindy Crawford, der var høje og havde kvindelige former, så var Kate Moss lavere, tyndere og havde en mere drenget krop. Hun er utallige gange blevet beskyldt for at have en spiseforstyrrelse, hvilket hun altid har benægtet.

Kates helt særlige ‘grunge-inspirerede’ look blev starten på den bølge, der kaldes for ‘Heroin Chik’, hvor tynde kroppe, bleg hud og mørke rande under øjnene var kendtegnene. 

Kate Moss har siden været med i utallige kampagner for de store modehuse som f.eks. Chanel, Balenciaga, Gucci, Dior og mange flere. Hun har designet kollektioner for Topshop, lavet sine egne parfumer og læbestifter, og fået tildelt alverdens priser for at være et inspirerende stilikon.

Ud over at være supermodel, parfume- , makeup- og tøjdesigner, så har Kate Moss også længe været kendt for sit hektiske privatliv, der i mange år har haft en central plads i sladderbladene. Hun har bl.a. været kærester med Johnny Depp i 1990’ertne og været on-off-kæreste med rockstjernen Pete Doherty fra bandet Libertines

Læs også: Streetstyle-fotografen Bill Cunningham mindes af modebranchen

Forholdet til Doherty var tubulent og præget af en vild livsstil med stof- og alkoholmisbrug. Parrets opsigstvækkende adfærd, fik dem endnu mere i mediernes søgelys, og det usunde forhold var således tæt på at ødelægge Kates modelkarriere med en skandale i 2005, hvor Moss blev anklaget for at tage hårde stoffer. 

Selvom Kate Moss fik stor modgang i sin karriere, så har hun efterfølgende fået et kæmpe comeback. Bare 12 måneder efter skandalen, skrev hun i 2006 under på i alt 18 efterår/vinter-kontrakter med brands lige fra Rimmel til Burberry og Calvin Klein og modehuse, der havde droppet hendes kontrakter året før.

Højdepunkter:

 

1992: Er med i Calvin Kleins undertøjskampagne med skuespilleren Mark Wahlberg.

1993: Er for første gang på forsiden af Vogue.

1993: Er frontperson for Calvin Kleins parfumekampagne ‘Obsession’.

1994: Bliver kærester med Johnny Depp.

1997: Går fra Johnny Depp.

1999: Er på forsiden af amerikansk Vogue i deres 1999 Millennium-udgave, som en af de “moderne muser”.

1999: Placeres på en niende plads på Maxims liste over de 50 mest sexede kvinder.

2002: Får datteren Lila Grace med ekskæresten Jefferson Hack.

2005: Begynder at date Pete Doherty fra bandet Libertines.

2006: Indgår designsamarbejde med highstreet-kæden Topshop, hvor Moss designer sin egen kollektion.

2006: Kåres som årest model til British Fashion Awards, den største anerkendelse inden for bristik mode.

2007: Bliver forlovet med Pete Doherty.

2007: Slår definitivt op med kæresten Pete Doherty efter mange break-ups og make-ups gennem to år. 

2007: Placeres som nummer to på Forbes liste over verdens 15 rigeste modeller, med en estimeret formue på ca. 60 millioner kroner (kun overgået af Gisele Bündchen).

2007: Lancerer sit første parfume, Kate Moss. 

2011: Bliver gift med musikeren Jamie Hince fra det britiske rockband the Kills efter at have datet i 4 år. Hendes brudekjole, designet af John Galliano, fik en feature i Vogue.

2013: Poserer i anledning af sin 40’års fødselsdag nøgen i Playboys December-udgave på baggrund af bladets 60-års jubilæum. 

2013: Modtager en hæderspris for sin 25 år lange karriere og bidrag til modebranchen.

2014: Lancerer sin anden kollektion for Topshop.

2015: Går fra manden Jamie Hince.

2016: Bliver kærester med den 28-årige greve, Nicolai Von Bismarck.

2016: Er på forsiden af italiensk Vogue sammen med datteren Lila Grace på 13 år.

 

Bonusinfo:

Bare ét år efter, at Kate Moss blev opdaget i lufthavnen, var hun på forsiden af sit første magasin. Herudover var Kate blot 19 år, da hun første gang var på forsiden af Vogue!

 

Med sine snart 30 år på toppen, er listen over karriere-milepæle nærmest uendelig, og alt tyder på, at den bliver ved med at vokse. 

 

 

Hvis du vil have inspiration til en lækker festivalstil, så sætter modeserien ‘Roskildeeeee’, i ELLEs juli-nummer, fokus på Roskilde Festivalen. Bl.a. deler den danske topmodel Kirstin Liljegren sine bedste festivalminder fra Roskilde Festival.

 

Læs også: 13 manderoller, vi for altid vil have et crush på

 

I en alder af 42 år, synes vi stadig, at Kate Moss er det ultimative stilikon, der altid formår at inspirere og berige modebranchen. 

I galleriet har vi samlet billeder af den altid skønne Kate Moss, der får os til at misunde hendes gode gener og perfekte stil.

 

Psst… Klik eller ‘swipe’ dig igennem galleriet.