Mode

Anastasiya Yershova: “De virksomheder, som overlever, er værd at hylde blot for at operere under ubeskrivelige omstændigheder”

- 24/02/2023

Anastasiya Yershova er ukrainer, men bor i London og står bag ​​Atelier Handmade, som er et bæredygtigt og etisk brand. Fra hendes base i London forsøger hun at hjælpe andre ukrainske brands ved at organisere pop-ups med forskellige ukrainske modebrands.

Denne artikel er anden del i en serie af tre, hvor vi kommer tættere på ukrainske designere, som på hver deres måde skaber forandring for deres land og branche midt under en krig. Du kan læse vores første interview med den ukraniske smykkedesigner og aktivist Valeriya Guzema her. 

I dag fredag den 24. februar 2023 er det præcis et år siden, at Rusland invaderede Ukraine. Det er samtidig et år siden, at det ukrainske folk har skulle indstille sig på en ny hverdag og verden har, med tunge hjerter, fulgt med. 

Vi har snakket med den London-baserede, ukrainske modedesigner og stifter af modemærket ​​Atelier Handmade, Anastasia Yershova, om, hvordan modeglade forbrugere kan hjælpe med at støtte Ukraine. Ethvert produkt, produceret i Ukraine, som bliver købt, er nemlig en direkte støtte til den ukrainske økonomi og folk.

Introducer dig selv, som du ville gøre i 2021, inden krigen i Ukraine brød ud.
“Mit navn er Anastasiya Yershova, jeg er ukrainer, men bor i London. Jeg er stifter af ​​Atelier Handmade, som er et bæredygtigt, etisk og ukrainsk brand. Siden 2012 har Atelier Handmade produceret lokalt, håndlavet tøj af økologisk hør. “

Hvordan husker du dagen den 24. februar 2022, hvor alt blev vendt på hovedet? Hvilke følelser og tanker gik gennem dig?
“Den dag krigen begyndte, husker jeg helt tydeligt. Jeg var på ferie sammen med min familie og nyheden kom som et altødelæggende chok. Vi valgte at afbryde turen for straks at vende tilbage til London og finde ud af, hvordan vi kunne hjælpe i Ukraine. Siden den dag har mit ellers lykkelige liv ændret sig. Og alle mine beslutninger, tanker og handlinger er rettet mod at hjælpe mit land. Særligt mentalt kan jeg mærke, at jeg er påvirket. Det er hårdt at være i London alt imens mine forældre, en del af familie, mit team og en masse venner er tilbage i krigen i Ukraine. Vi skriver sammen hver dag. Og hver dag er der hjerteskærende nyheder fra dem.”

Foto: PR

Hvordan involverede du dig i at støtte dit hjemland, mens du var i London?
“Vi organiserede et humanitært hjælpecenter i London, hvor vi indsamlede penge til medicinske forsyninger, ambulancer og hjalp de ukrainske flygtninge som kom til London med at finde et hjem. Jeg sørgede for, at forsyninger og midler kontinuerligt blev leveret til Ukraine. I krigens første måneder arbejdede vi i døgndrift. Al hjælp blev først leveret til Lviv, en stor by nær Ukraines vestlige grænse, og derefter i små biler, kaldet for ‘daredevils’, kørt til landets hot spots. Det er umuligt at udtrykke, hvor taknemmelig jeg er over for alle, der har hjulpet os.”

Dit liv tog en uventet drejning, da dit hjemland stod midt i en frihedskrig. Hvordan har det påvirket dig?
“Som stifter af et ukrainsk modebrand, stod jeg lige pludseligt over for mange vanskeligheder. Ukraine er der, hvor vi producerer vores tøj og havde vores kunder. Derfor måtte jeg til at finde nye kunder i London og samtidig forsøge at gøre en forskel for andre ukrainske brands som mit. Sådan opstod ideen til virksomheden ONE MRIA, hvor vi organiser pop-ups i London med forskellige ukrainske modemærker.”

“Det er vigtigt for mig, at verden kender til vores daglig kamp og værdsætter den”

Fortæl os mere om projektet ONE MRIA. 
“Med ONE MRIA lykkedes det os at samle ukraines bedste mærker i London. I dag har mærkerne praktisk talt mistet det lokale marked, så det er ekstremt vigtigt for dem at blive solgt til udlandet for at kunne overleve. Altså, støtte deres medarbejdere, betale deres løn, betale skat og holde produktionen igang i Ukraine. Denne vinter er der dog dukket et andet stort problem op – strømafbrydelser på grund af russisk beskydning. Det har ramt infrastrukturen. Vores virksomheder fortsætter dog med at arbejde, købe generatorer og lægger mere vægt på manuelt arbejde. Det er svært for dem, men de ved, at det ikke er en mulighed at opgive. Det er vigtigt for mig, at verden kender til vores daglig kamp og værdsætter den.  ONE OMRIA har allerede afholdt to pop-ups og vi er i gang med planlægge den næste. “

Foto: PR

Dit projekt ONE MRIA er et af de nyeste fra din hånd. Hvad ønsker du at holde fast i og udvikle, når krigen stopper? 
“Når sejren kommer, vil jeg fortsætte præcis som nu. Dog bliver det meget nemmere uden alle komplikationer og uforudsigeligheder, som krigen fører med sig. Alle ukrainere verden over kæmper. Både dem i frontlinjen, men også alle de virksomheder, der sørger for at holde landets økonomi i gang. De virksomheder, som overlever, er værd at hylde blot for at være i stand til at operere under de svære omstændigheder.”

Hvordan støtter vi fra Danmark din mission og Ukraine bedst muligt? 
“Jeg er meget taknemmelig for alle, der bekymrer sig om mit land og støtter os. Som forbrugere betyder støtten alt. Du kan gå efter at købe ukrainske mærker. Køber du tøj fra Atelier Handmade, får du et unikt produkt af høj kvalitet, alt imens du støtter vores land.”

Læs ogå

Mød den ukrainske smykkedesigner og aktivist Valeriya Guzema: “Den første kollektion, der kom til under krigen, var et udtryk for, hvad jeg længes efter. Frihed”