Oplev

Restauranter: Her kan du spise med god samvittighed

- 03/05/2013

ELLE har spottet fem cool restauranter, der tager CSR seriøst og gør god mad endnu bedre.

Vil du spise ude med god samvittighed? Så besøg disse fem restauranter, som for alvor har sat fokus på bæredygtighed.

Fokus på madkvalitet

Aarhus: Restaurant L’Estragon
Restaurant L’Estragon i latinerkvarteret i Aarhus serverer god, franskinspireret mad i det hyggelige og meget intime lokale, hvor der kun er plads til 22 gæster. Ikke nok med, at smagen er i top, så bruger der også kun økologiske råvarer og kød fra dyreavlere, der gør en særlig indsats for dyrevelfærd. Én leverandør er desuden et bofællesskab for psykisk handikappede, der arbejder med at opdrætte kvæg. Ganske enkelt mad, der smager af god samvittighed. “Det giver en hel anden arbejdsglæde at arbejde med noget, der har kvalitet,” siger indehaver Sisse Budtz. Stedet har økologisk sølvspisemærke.
Klostergade 6, Aarhus, Cmkobel.dk/lestragon

Gennemført økologi

København: BioMio
Danmarks største økologiske spisehus, BioMio, er gået all-in på projektet. De har tænkt økologi og bæredygtighed ind i alle led, hvad enten der er tale om mad, medarbejderes tøj, interiør, logistik, energi eller affald. Det er måske ikke stedet for den stille, romantiske middag, men hvis du er til folkekøkkenstemning og hiv-stikket-ud-atmosfære, så er BioMio et absolut must. Lørdag og søndag er der mokostbuffet med alt lige fra hjemmelavet peanutbutter til omegasalat. Mums! Økomærket med guld.
Halmtorvet 19, København V, Biomio.dk

Klimavenlig gourmetmad

København: Restaurant Radio
Hvis du tror, at økologi og bæredygtig mad kun er lig med folkekøkken og hippiekultur, så tro om igen. Den madglade iværksætter Claus Meyer står bag Restaurant Radio, der tilbyder klimavenlig, nordisk gourmetmad, der også er til at betale for almindelige lønninger. Restauranten prioriterer lokale råvarer så højt, at de selv har stået for avl. Året inden restaurantens åbning blev der på den økologiske Grantoftegaard i Ballerup anlagt to hektar med mere end 80 forskellige grøntsager, som i dag udgør rygraden i den grøntsagsbaserede del af køkkenet.

Julius Thomsens Gade 12, København V, Restaurantradio.dk

Fokus på minimering af spild

København: Nose2tail
Intet går til spilde på Kødbyens madbodega, der gør en dyd ud af at bruge rub og stub af slagtedyrene, som er både økologiske og fritgående. For som de siger hos Nose2tail, så smager glade dyr bare bedre. Restauranten er supercool med hvide slagterhusklinker på væggene, der bliver varmet op af masser af levende lys og rå træborde. Kød og grøntsager købes lokalt, maden er lækker, nordisk og billig, og så står de klar med både biovin, økoøl fra Skands eller et skud Fernet Branca for en rund 10’er. Skål!

Flæsketorvet 13A, København V, Nose2tail.dk

Nøjsom tilberedning

Malmö: Raw Food House
Næste gang du er i Malmö, bør du kigge forbi det lille hyggelige Raw Food House. Her er der dømt sommerhusstemning med friske blomster, en bar lavet af gamle låger og hvide slagbænke – så hyggeligt! Samtidig kan du købe både næringsrig og klimavenlig mad, der aldrig er opvarmet til mere end 42 grader, og der spares derfor masser af energi i tilberedningsprocessen. Smag f.eks. den indiske Love Burger af majs, gulerødder og græskar i spidskålswraps.

Friisgatan 8, Malmö, Sverige