Kultur

Modeprofil: Rika

- 09/03/2010

Mød svenske Ulrika Lundgren, kvinden bag mærket Rika, der laver urban-cool tøj og tasker

Svenske Ulrika Lundgren er kvinden bag mærket Rika, der laver urban-cool tøj og tasker. Hun var egentlig stylist, men for syv år siden begyndte hun at lave håndlavede lædertasker til sig selv, lidt som et sjovt projekt.

På hendes mange rejser blev de dog modtaget med begejstring og bestillinger af de piger, hun arbejdede med – og da hun så mødte Donna Karan til en fest i New York, ville hun have dem i sin hovedbutik – og det samme ville Julia Gilhart fra Barneys. Derfra gik det hurtigt med de ikoniske stjernetasker og siden også tøj, så Rika på kort tid er blevet et musthave for fashionistaer verden over.

ELLE har talt med designeren om inspiration, langtidsholdbare styles og stjerner …

Hvad er Rikas dna?
Mine styles er klassiske. Jeg designer ting, som jeg selv ville gå med, og jeg tænker mere som en stylist end som en designer. Jeg kan godt lide tidløst tøj, som man kan bruge flere sæsoner i træk. Jeg tilføjer en kant – Rika-signaturen – til det, så det også kan blandes.

F.eks. er Rikataskerne håndlavede og farvede uden kemikalier – dette er meget vigtigt for mig, og det giver taskerne et personligt strejf. De vil ældes smukt sammen med deres ejere og kan fortælle en historie efter et par års rejser. Nogle af mine klassiske tasker er altid i kollektionerne; de er blevet ikoniske.

Hvorfor er stjerner så stor en del af Rika?
Til at starte med ville jeg finde noget, der var personligt for mig, og som jeg kan se mig selv i. En stjerne er et virkelig dejligt symbol, som nu repræsenterer mine initialer rigtig godt.

Men det var ikke min intention at skabe det som symbolet for Rika, det er mere noget, der bare er sket. Og der er mange piger, der deler glæden for stjerner med mig.

 

Klassisk “Star”

Hvor finder du inspiration til en kollektion?
I den kreative proces kigger jeg rigtig meget i bøger, ser film og hører musik. Jeg starter med en stor collage på min væg, og så tager jeg det derfra. Jeg åbner mine sanser på alle måder – farver, natur, arkitektur osv. Det kan også være ting, jeg mangler i min garderobe, så designer jeg det i stedet for at købe det.

Hvad er nøgleordene for din s/s 2010-kollektion?
Sporty, energisk, lidt romantisk sat sammen med Rika-attitude.

Hvad er dine egne yndlingsstyles fra s/s 2010?
De moderne batikprint i jade. Mininederdelen er en af mine aboslut yndlinge, der passer perfekt sammen med den perforerede singlet. Og når det kommer til tasker, er det ‘Rosa’-tasken i tiedye.

Hvem ville du gerne se i dine ting?
Jeg er vild med Alison Mosshart fra The Kills og The Dead Weather. Hendes rockede stil er så cool og personlig, og hun ser stadig klassisk ud i læderjakke eller en blazer. Vanessa Paradis og Clemence Poesy kunne det også være; de er lidt mere romantiske.

Bliv country-cool
Sangerinden Róisín Murphys 10 bud på god stil
Saga Rickmer