Mad og drikke

Her er fastelavnsbollerne, du skal prøve i København, Odense, Aarhus og Aalborg

- 13/01/2023

Sæsonen er skudt i gang, og jagten på de bedste fastelavnsboller er gået ind. Vi har lavet en liste med dem, du bliver nødt til at prøve i år i København, Aalborg og Aarhus.

Det virker ikke muligt, men det sker alligevel hvert år.

Fastelavnsbollesæsonen starter tidligere og tidligere, køerne til at købe dem bliver længere og længere, og kløften mellem dem, der elsker fastelavnsboller, og dem, der elsker at hade fastelavnsboller, bliver bredere og bredere.

Vi må blankt erkende, at vi hører til dem, der hvert år er begejstrede for fastelavnsbollens komme, og derfor er vi gået på jagt efter nye varianter, vi kan sætte tænderne i. Og særligt i år har den søde kage taget endnu flere former og varianter til sig end dem, vi er vant til.

Vores jagt skal selvfølgelig ikke kun komme os selv, og vores glade maver, til gode, så derfor følger her listen over de bedste fastelavnsboller, du bliver nødt til at prøve i år.

Alice
I år har det populære bageri på Amager, Alice, gentænkt deres fastlavnsbolle og på mange måder skabt en hybrid mellem den svenske semla og den danske flødeskumsversion. Med fyld af kardemomme og cremefyld sammensat med solbærkompot og vaniljecreme kan du godt glæde dig til den ultimative smag af fastelavn.

Alice, Markmandsgade 1, 2300 København S. Mandag til fredag kl. 08.00-17.00 og weekender kl. 09.00-17.00.

Foto: @alice.cph

Mirabelle
Bageriet Mirabelle er for de fleste lokale kilden til noget af byens allerbedste bagværk. Derfor slog nyheden om, at bageriet i år lukker også mange omkuld. Det betyder også, at det i år bliver sidste gang, du kan smage bageriets fastelavnsboller, der i år byder på varianterne med jordbær og kardemomme, appelsin og mørk chokolade og pistacie og hvid chokolade.

Guldbergsgade 29, 2200 København N, tirsdag til søndag kl. 0700-22.00.

Foto: Mirabelle

DavidBreadHead
Hvis du ikke kender DavidBreadHead, er det på tide, at du stifter bekendtskab med det aarhusianske surdejsbageri, – blandt andet fordi du her kan få fingrene i en gammeldags fastelavnsbolle med vaniljecreme, brombær, marzipan og chokoladeganache. Der bliver kun lavet et begrænset antal, og du kan købe dem fra klokken 11.

Ny Munkegade 4, 8000 Aarhus C, åbent mandag til fredag 07.15-18.00, lørdag 8.30-18.00, søndag 8.30-16.30

Foto: @davidbreadhead

Perron
I slutningen af 2021 åbnede bageriet Perron på BaneGaarden i København til store roser. Det hypede bageri er også hoppet med på fastelavnsbolle-bølgen, og i år finder du måde den gammeldagsslags og helt nye, trekantede versioner med blandt andet bergamotte-curd og saltkaramel, blåbær og hvid chokolade og tiramisu.

Otto Busses Vej 45, 2450 København SV, åbent tirsdag til fredag 8.30-16 og lørdag-søndag 8.00-17.00

Foto: @perroncph

På Fjorden
På Fjorden er både et bageri og en vinbodega – det må siges at være en kombination, man næsten kun kan holde af – og her serveres der fastelavnsboller lavet på koldhævet surdej. Der er tre smagsvarianter med vaniljecreme og rabarber, lemoncurd og karamel og After Eight. Hvis du vil være sikker på at kunne sætte tænderne i fastelavnsbollerne, skal du bestille dem to dage i forvejen (på grund af den koldhævede surdej).

Østerågade 27, 9000 Aalborg, åbent tirsdag til torsdag 8.00-17.30, fredag 7.30-17.30 og lørdag 8.00-15.00

Foto: @paafjorden

Jumbo Bakery
Det aarhusianske bageri har igen i år den gammeldags fastelavnsbolle på menuen med vaniljecreme og mandelremonce, ligesom den svenske semla er en del af udvalget. De bliver solgt fra klokken 12 i begge bageriets butikker, og vores gæt er, at du skal være hurtigt ude, hvis du ikke vil gå forgæves, når årets fastelavnsboller i år lander den 20. januar.

Mindet 4, 8000 Aarhus C, åbent mandag til fredag 7.30-17.00 og lørdag-søndag 8.00-17.00

Foto: @jumbo_aarhus

Buka
På kort tid er Buka blevet et must-go sted for brød- og kageelskere. Og du finder heldigvis de populære bageri flere steder i København, hvor årets fastelavsnboller er noget ud over det sædvanlige. De runde af slagsen byder på tre forskellige varianter: en med mælkechokolade og hindbær, en med hasselnød og slatet karamel og en med solbær.

45 kroner. Store Kongensgade 18 kl. 07.00-17.00, Frederiksbergsgade 21 kl. 07.30-21.00, Gammel kongevej 171 kl. 07.00-17.00 og Østerbrogade 82 kl. 07.00-17.00.

Foto: @bukacph

Bread by Kaerup
Hos det aalborgensiske bageri BreadByKaerup leveres der fastelavnsboller i den mere klassiske ende af skalaen – dog med nogle lidt anderledes smagsvarianter. Du kan vælge mellem to forskellige: solbær, mandel og konditorcreme eller citron, pistacie og konditorcreme. Så glæd dig til de kan fås fra fredag den 20. januar.

Kastetvej 15A, 9000 Aalborg, åbent onsdag, fredag og lørdag 8.00-16.30, torsdag 8.00-15.30 og søndage i ulige uger 7.00-11.00

Foto: @breadbykaerup

Rondo
Hos Rondo på Nørrebro, der kun har et halvt år på bagen, finder du den svenske version af fastelavnsbollen, Semla. Balancen mellem flødeskum og remonce er velafstemt, mens kardemommen kommer fint til sin ret i den chewy bolle. Kom omkring klokken 11, hvis du vil undgå alt for lang kø. 

45 kroner. Sjællandsgade 7. Åbent tirsdag til fredag 7.30-16.00, lørdag og søndag 8.00-16.00.

Foto: Christoffer Mygind Juul

Laeckerbaer
Fastelavnsbollen kommer i flere og flere afskygninger, og det er også tilfældet hos Leckerbaer på Østerbro, hvor de frem til fastelavn byder på fire forskellige små af slagsen lavet af vandbakkelser med craquelin. Dagens udvalgte var den med fyld af citron-cheesecake og bærskum på toppen, mens du andre dage kan finde en med passionsfrugt og en med chokolade og hasselnødder. 
 

42 kroner. Ryesgade 118. Åbent tirsdag til søndag 10.00-16.30, lørdag 10.00-15.00.

Foto: Christoffer Mygind Juul

H.U.G.
Elsker du bagværk og søde sager, men kan ikke tåle gluten? Så kan du slå et smut forbi H.U.G. Bageri på Øster Farimagsgade, hvor de laver den gammeldags fastelavnsbolle med cremefyld og chokoladeglasur på surdej  uden gluten. Vi prøvede den fancy udgave med flødeskum og sveskekompot, som gav en god sødme til den lidt tætte bolle.

35 kroner. Øster Farimagsgade 20. Åbent tirsdag til fredag 8.30-17.30, lørdag og søndag 8.30-16.00.

Foto: Christoffer Mygind Juul

Bageriet Brød
Det hypede bageri på Vesterbro, hvor kø er stort set uundgåelig – fastelavn eller ej. Her byder de på tre forskellige fastelavnsboller: semla, gammeldags og en croissant-semla. Altså en croissant med remonce-knas og flødeskum. Deres gammeldags, som er den mest populære, var udsolgt, da vi kom forbi, så vi tog croissanten, der bød på masser af fyld og en rig smag af kardemomme. Den fylder godt, så den kan nemt deles. 

45 kroner. Enghave Plads 7. Åbent hver dag 7.00-19.00.

Foto: PR

Café Unika
Også i på Fyn i Odense kan du sætte tænderne i fusionen mellem fransk og svensk bagkunst. For når Café Unika, som søstrene Mathilde, Cecilie og Nathalie står bag, fra februar lancerer årets version af deres fastlavnsbolle, er det i form af en sprød croissant forklædt som semla med fyld af hindbær og blød skum. 

Albanigade 17, 5000 Odense C. Mandag til fredag kl. 08.30-16.30, lørdag til søndag 09.00-16.00.

Foto: @cafeunika

Juno the Bakery
De er umuligt at lave en fastelavnsbolleguide, uden at runde bageriet Juno på Østerbro. De var blandt dem, der var med til at udbrede den svenske fastelavnsbolle semla – og med god grund. Den bløde kardemommebolle med fyld af blød marcipan, letpisket flødeskum og vaniljesirup  er den ofte lange kø værd.

Århusgade 48, 2100 København Ø. Åbent lørdag, søndag, onsdag og torsdag kl. 07.30-18.00.

Foto: @juno_the_bakery