Kultur

Kim Grenaa

- 09/02/2009

Dårlig stil er at være fake. Det handler om at være tro mod sit look, mener modeeksperten Kim Grenaa.

Hvad er god stil? Det er at være ærlig og tro mod den, man er, og det look, man har. Vi har jo alle sammen et look og ser ud på en bestemt måde, og det synes jeg, man skal bruge og tage udgangspunkt i. Hvis man er ærlig over for den, man er, så synes jeg faktisk ikke, man kan udelukke nogen stilretninger.

Hvad er dårlig stil? Dårlig stil er at være fake – at gøre for mange ting, så det ikke længere er en selv. Man kan sagtens bære det mest fantastiske tøj og alligevel have dårlig stil. Chanel har engang sagt, at det sidste hun gjorde, inden hun gik ud ad døren, var at tage en accessory af, og jeg tror, det er et meget godt råd. Det er aldrig en god ide at være overpyntet.

Hvem er den mest stilfulde kvinde i Danmark lige nu? Må jeg sige tre? Jeg synes, at kronprinsesse Mary har vist, hvordan man kan være moderne, men samtidig elegant og sofistikeret. Og Eva Kruse (direktør for Danish Fashion Institute, red.) er en rigtig god eksponent for dansk mode, fordi hun formår at gøre det individuelt, sexet og sensuelt, og så beundrer jeg Malene Malling (ejer af Malling Publications), fordi hun altid fremstår lækkert afslappet eller effortless, selv om hun nok er én af dem, der bruger flest penge på tøj.

Og hvad hvis vi ser tilbage i tiden? Jeg har et billede af, at Marguerite Viby var sådan en skøn blanding af det feminine og maskuline helt tilbage i 1930’erne. Det var nok inspireret af Chanel, men hun tog i hvert fald herremoden ind i sin garderobe. Så jeg ser hende som en stilsikker kvinde, som var ret vovet for sin tid.

Hvem er den mest stilfulde internationale kvinde? Jeg synes, Cate Blanchett ser fantastisk ud. Der er noget sofistikeret over hende, som mange andre i jagten på ungdom ikke har.

Hvad skal en kvinde helst holde sig fra at gå i? Tøj, der er for småt. Det gør faktisk ikke noget godt. Mænd gør ofte det modsatte, de går i for stort tøj. Jeg ved ikke, om det er noget psykologisk.

Er der noget, der er absolut forbudt? Set i et historisk perspektiv har der jo aldrig været så høje sko, som der er nu. Jeg elsker kvinder i høje sko, hvis de kan gå i dem … ellers skal man lade være. Ideen med at have høje sko på er jo, at man bliver længere og mere elegant, og numsen stritter lidt, men hvis man bare bukker i knæene og hopper fremad som en lille grisling, så gør det ikke noget godt for nogen.

Hvad er den mest flatterende silhuet? Jeg synes, det er rigtig prisværdigt, at det højtaljede er kommet tilbage. Det klæder bare kvinder godt. De får længere ben og markeret taljen. Jeg tror, vi vil kigge tilbage på de lavtaljede jeans og grine ad dem. Selv slanke personer fik jo ølryg.

Hvilken stil håber du aldrig kommer tilbage? Generelt har jeg faktisk et problem med den skødesløse stil, som har kørt de sidste tre-fi re år. Den, hvor man udstråler, at man er ligeglad med, hvordan man ser ud. For mig handler god stil også om nærvær. Når mennesker har gjort noget ud af sig selv, så viser de, at de gerne vil det, vi skal sammen.