Kultur

Kiefer Sutherland

- 17/08/2009

Mød stjernen i 24 timer og et af 1980’ernes store teenageidolertil en snak med ELLE om evig kærlighed, hvorfor ægtepar går fra hinanden, og om at komme ud af sengen i en fart.

DET ER MIDT PÅ FORMIDDAGEN i Kiefer Sutherlands hotelsuite, og han overvejer sine muligheder. Hvad vil være bedst for hans forkølelse? Medicinen mod forkølelse i højre hånd eller cigaretpakken med Camels i den venstre?

“Nydelse kan være lige så effektivt som medicin,” smiler han.

Selv om Kiefer Sutherland i dag er mest kendt for rollen som antiterrorist-eksperten Jack Bauer i 24 timer, hvor han skaffer diverse ‘fjendtlige personager’ af vejen, rækker hans Hollywood-historie langt tilbage. Faren Donald er nærmest royalty i fi lmverdenen, og Kiefers første succesfi lm, Stand by Me, havde premiere i 1986.

Selv om Kiefer nu har rundet de 42, har han ikke sluppet den ungdommelige livsstil. For tre år siden angreb han et juletræ i en hotellobby. Året efter blev han dømt for spirituskørsel og tilbragte julen i fængsel.

“Der var en tendens til at gå amok,” siger han.

Nu hvor han er blevet far til en datter og skilt to gange, bruger Kiefer tiden hjemme i L.A., hvor han slapper af sammen med sin hund. Når han altså ikke lige redder verden fra terrorister.

Hvorfor ingen forhold?
Mit forhold er 24 timer. Jeg skylder hende meget. Den serie har lært mig mere om skuespil end noget andet job. I de otte år, serien har kørt, har jeg fået en gruppe venner, der er som familie for mig. Jeg har andre relationer, men jeg har ikke så meget tid til dem, som jeg gerne ville have.

Kunne du fi nde på at blive gift igen?
Jeg har set nogle af de stærkeste par, jeg kender, gå i opløsning pga. ægteskab. Folk opgiver hinanden. De tager alt som en selvfølge. Jeg var gift i ni år og var ikke særlig god til det. Jeg er stadig rigtig gode venner med min ekskone, men jeg forsøger ikke at begå de samme fejl to gange. Men du er attråværdig af flere grunde.

Du rider rodeo …
Ja, jeg er en meget god rytter.

Du bruger ikke særlig meget tid foran spejlet …
Det er sandt, jeg har ikke nogen spejle. De rummer uheldig information om mig.

Du er old-school galant. Du slog engang en mand, fordi han havde slikket din (eks-)kones fod …
Ja, det ville jeg gøre igen uden at blinke.

Du er god til at ordne vasketøj (i fængslet arbejdede Sutherland på vaskeriet) …
Det er noget, jeg lægger en særlig ære i. Det handler alt sammen om måden, du lægger tøjet sammen på.

Du er også god mod din on-screen-datter, Kim.
Det var det, jeg elskede ved det første manuskript. Jeg ved ikke noget om at bekæmpe terrorisme, men jeg er far. Min datter minder meget om Kim. Og jeg kunne rigtig godt lide ideen om, at Jack Bauer er ansvarlig for at redde den første sorte præsident i USA, og samtidig kan han ikke håndtere sin egen datter.

Du har siden takket Julia Roberts for at have set, hvor ‘ungt og dumt’ det var af dig at ville giftes (i 1991 brød Julia Roberts sin forlovelse med Kiefer Sutherland få dage før brylluppet og fandt sammen med Jason Patric, som Kiefer Sutherland havde spillet sammen med i Lost Boys, red.). Hvad mente du med det?
På det tidspunkt ville jeg gerne opdrætte heste på en farm i Montana, og hun var klodens mest populære skuespillerinde. Det skabte ikke en direkte uoverensstemmelse, men der var bare en uoverenstemmelse mellem, hvad vi egentlig gerne ville hver især. Der var en virkelig stærk forbindelse imellem os, men … det var mere venneagtigt, end det var det passionerede forhold, som vi måske kunne have ønsket os. Det så hun, det gjorde jeg ikke.

Hvad er det første, du gør om morgenen?
Jeg bliver nødt til at komme ud af sengen hurtigt. Hvis jeg bliver liggende et øjeblik for længe, er jeg på den. Jeg tager en dyb indånding, tager et bad og så af sted. Hvis jeg har en vigtig scene, øver jeg dialogen.

Du ser smart ud i dag. Er du meget modebevidst?
Egentlig ikke, men jeg elsker tøj. En af de ting, jeg elskede ved De tre musketerer, Young Guns og Et spørgsmål om ære, var kostume-skiftene. Der er en grund til, at vi ikke alle sammen har det samme tøj på. Men der er huller i dine cowboystøvler. Jeg elsker de støvler. De er rare at have på.

Hvad ville du gerne have vidst, da du var 21?
At det hele ville blive helt o.k. Jeg blev far som 19-årig. Hvis jeg havde vidst, at min datter ville få det godt, og mit barnebarn også, ville jeg have taget det lidt mere roligt. Jeg spildte et par år på at være i en form for panik.

KIEFER SUTHERLAND

Født i London i 1966, men bor i dag i Los Angeles. Han er søn af skuespillerne Donald Sutherland og Shirley Douglas. Kiefer har medvirket i fl ere end 70 fi lm, men hans første succesfi lm, Stand by Me, havde premiere i 1986. I de senere år er han mest kendt for sin rolle som Jack Bauer i action-tv-serien 24 timer, hvis 7. sæson kører igen på TV 2 her til efteråret med sæsonstart den 3. september