Film og TV

James Corden opsummerer det amerikanske præsidentvalg på 5 minutter

- 23/08/2016

Du kender ham helt sikkert fra hans Carpool Karaoke videoer med diverse A-list hollywood stjerner - James Corden er en af verdens største TV-værter og komikere. Og nu forklarer han dig, hvordan præsidentvalget egentlig hænger sammen.

Du kender James Corden fra hans ‘The Late Late Show’ og hans virale hit-videoer ‘Carpool Karaoke’ med diverse A-list kendte som Adele, Sia, Justin Bieber og førstedame Michelle Obama. Nu har James Corden lavet en ny video i samarbejde med britiske GQ om, hvordan det amerikanske præsidentvalg egentlig hænger sammen – det er nemlig langt mere kompliceret end man lige tror. 

Læs også: Carpool Karaoke med Michelle Obama, James Cordon og Missy Elliot 

Det kommende amerikanske præsidentvalg vil afgøre, hvem der skal lede den mest magtfulde nation i verden. Den amerikanske valgprocess finder sted hvert fjerde år, og det tager ca. to år fra kandidaterne offentliggører, at de stiller op til præsidenvalgtet, til en kandidat bliver valgt og bliver præsident. Det må man da kalde det længste job-interview i verden!

Man skulle tro, at man bare skulle vælge en kandidat fra et af de to partier, stemme og så vælges der en præsident ud fra flertallet, ikk? Men nej. I virkeligheden er det meget mere indviklet. 

Læs også: Hillary Clinton modtager Michael-Kors prisen 

Vidste du, at den amerikanske præsident ikke bliver valgt af befolkningen? – det er noget, som mange amerikanere faktisk slet ikke er klar over. 

Når en vælger i USA stemmer på en kandidat, så stemmer de også på en ofte unavngivet vælgerrepræsentant. Men hvem er disse vælgerrepræsentanter så? 

Hver stat har nemlig et bestemt antal vælgerrepræsentanter og to senatorer, alt efter hvor mange mennesker der bor i den givne stat. – Altså jo flere mennesker der bor i en stat, desto flere vælgerrepræsentanter har de.

Se også: 15 af de mest indflydelsesrige kvinder i 2015 

Man kan ofte regne udfaldet ud for mange stater, fordi de har stemt det samme i årevis. For eksempel stemmer Texas oftest på Republikanerne, og Californien stemmer oftest på Demokraterne.

Men vidst du, at valget egentlig primært handler om at vinde de fire ‘swing-states‘?
‘Swing-States’ er stater som har tendens til at skifte mellem partierne. For valget 2016 gælder det Ohio, Virginia, North-Carolina og Pennsylvania. Derfor er det særligt vigtigt for præsidentkandidaterne at vinde disse staters stemmer. 

I videoen giver James Corden en virkelig sjov og pædagoisk forklaring på, hvordan præsidentvalget fungerer.

God fornøjelse!