Film og TV

Emoji-etiketten: Hvornår skal vi sende emojis?

- 01/05/2017

Der bliver hele tiden udviklet nye emojis, og vi er vilde med dem! Men ved du, hvad de små ikoner i virkeligheden betyder? Og findes der en etikette for, hvornår man skal sende dem, og hvornår man ikke skal? Bliv klogere på de spørgsmål her...

I månedens ELLE har vi stort fokus på den digitale tidsalder, hvor vi blandt andet guider til Do’s & Don’ts på Instagram, sociale medier, og hjælper dig til, hvordan du kan opnå en sommer i (digital) balance.

Dertil kan du opleve vores emoji-inspiret modeserie, som ELLEs Style Director, Mie Juhl, har stylet og som er inspireret af alle de emojis, vi bruger til hverdag. Derfor var det også på sin plads at dykke ned i, hvad de små ikoner i virkeligheden betyder og se nærmere på etiketten for, hvornår vi kan sende de små symboler til veninden, kæresten, bedstemor eller kollegaen.

Læs også: Nu kan du få Chanel-emojis!

I dag bruger vi nærmest emojis som erstatning for ord, da de nogle gange bare fortæller det, man gerne vil sige, bedre. De kan i hvert fald være med til at sætte en stemning, vække nogle følelser og understøtte en budskab. Og det skal vi bare blive ved med.

I en ny undersøgelse, der foretaget af Dr. Monica Riordan, som har analyseret den psykologiske effekt af emojis, står det klar, at de små emojis har en helt særlig effekt på os – endda en generel positiv, følelsesmæssig effekt og er med til at sprede glæde:

”Jeg var overrasket over, at jeg fandt et så konsekvent mønster, der på tværs af forskellige tekstbeskeder og forskellige emojis viste, at der var en højere grad af glæde, når emojis var repræsenteret end ikke. I retroperspektiv giver det mening – emojis tilføjer et legende element, og det bliver oversat til glæde,”  forklarer Dr. Monica Riordan.

Se også: Se de nye (ekstra) sjove emojis enhver fashionista må eje!

Men hvad er det, der får os til at bruge de små ikoner så ivrigt – og skal vi bruge dem i en hver sammenhæng? 

”Vi bruger tekstbeskeder til at kommunikere med mange forskellige typer mennesker: vores ægtefælle, kollegaer, venner. I relation til hver personer spiller vi en forskellig social rolle: kone eller mand, kollega, ven. Hver enkel social rolle kræver, at du opfører dig forskelligt, og vi handler i disse forskellige roller for, at den anden person stadig har et positivt billede af os. Emojis hjælper os med at spille disse forskellige roller via beskeder,”  fortsætter Dr. Monica Riordan.

Men samtidig gør hun det klart, at vi ikke skal sende kyssende ansigter, kirsebær og farverige drinks til alle og enhver. Hvis du sender en seriøs besked, forklarer hun, at du bør undgå at sende de små ikoner. Dr. Monica Riordan mener nemlig, at emojis generelt har en positiv effekt – så selvom man sender en sur emoji (fx den der er helt ildrød i hovedet, og ser særligt sur ud), så vil beskeden stadig virke mindre sur, sammenlignet med en besked, hvor der ingen emojis er brugt. 

Endelig pointerer hun, at emojis har en særlig evne til at skabe et dybere forhold mellem dig og den person, du skriver med. De små ikoner kan bygge et særligt sprog op mellem jer, hvor en enhjørning- eller frø-emoji står for noget internt, som kun i to forstår: 

“Uden den insider-viden, er det eneste vi med sikkerhed ved, at den symboliserer en positiv følelse mellem dem, der skriver”, slutter Dr. Monica Riordan. 

Så medmindre du skal skrive en seriøs besked til din chef eller er sur på fyren, der brændte dig af, så skal du bare gå amok i emojis. For du kan kun gøre dine venners, kollegaers og families dag endnu bedre ved brug af de små ikoner.  

ELLEs nyhedsbrev