Film og TV

Caroline Henderson

- 05/11/2009

'Diva er ikke noget, man kan kalde sig, det er kun noget, andre kan udråbe en til'

På sit niende soloalbum er det stadig jazzen, Caroline Henderson lægger hjerte og stemme i, men jazz tilsat Rolling Stones, Københavns drengekor, arabiske strygere, Dylan og divaer – kort sagt jazz à la Caroline.

ELLE har talt med Caroline Henderson om …

PLADENS DIVA-COVER
I bedste Marlene Dietrich-stil er jeg iført kjole og hvidt, hat og stok, og fotoet er taget på gammeldags facon med rigtig film og hundrede år i et mørkekammer. Der var en, der sagde til mig, at divaer er sådan nogle, der aldrig går ud med skraldet.

For mig er det kvinder som Dietrich, Garbo og Callas, der havde en råstyrke og en nærmest maskulin power og selvstændighed – en meget direkte facon. Derfor synes jeg heller ikke, at Marilyn Monroe var en diva – det var hun for skrøbelig til. Uanset hvad er diva ikke noget, man kan kalde sig, det er kun noget, andre kan udråbe en til.

TITLEN
‘Keeper of the Flame’ er et gammelt Nina Simonenummer, som min søn spillede for mig. Det er en utrolig smuk og stærk titel, og for mig refererer den til mange ting i mit liv, bl.a. musikken; jeg har turneret og indspillet plader, siden jeg var 16, og det kræver, at man kæmper, er nysgerrig og tror på det, men også at man ikke er bange for at starte forfra eller smide noget væk.

ARABISKE STRYGERE OG ROLLING STONES
Caravan er en jazz-klassiker af Duke Ellington, som de færreste tør røre ved, men vi lod os inspirere af et Rolling Stones-trommebeat og parrede det med nogle arabiske strygere, som blev leveret af den her høje svenske gut med lyst hår og skrå i munden.

Med alderen tør jeg bringe flere og flere forskellige ting ind i jazzen. Jeg har også taget Bob Dylans Ring Them Bells med, et nummer, jeg altid har elsket. Det er ligesom at læse en roman.

LYDEN AF LIVE
Jeg tænkte, at det ville være fedt, hvis vi kunne få mere af energien og lyden fra koncerterne ind på pladen. Jeg elsker faktisk processen med at skabe pladen. Det er helt fantastisk at få lov at samle nogle mennesker, lukke sig inde i et rum, og så kommer der noget, som er så smukt ud af det – det falder jeg på røven over hver gang.

Caroline Henderson: ‘Keeper of the Flame’, udkom 26. okt.