Film og TV

6 nye Oscar-film, du skal se denne weekend

- 03/03/2023

En af filmene skal du ikke se, hvis du sidder lidt halvtræt i din bløde sofa.

Årets Oscar-uddeling løber af stablen søndag 12. marts (natten til mandag – dansk tid), og Jimmy Kimmel er vært for prisuddelingen.

Det er mulighed for et par danske statuetter i år. Den danske ”Ivalu” af Anders Walther er nomineret i kategorien Bedste Kortfilm, og Simon Lerengs ”A House Made of Splinters” er nomineret i kategorien Bedste Dokumentar.

Du kan allerede nu streame en lang række af årets Oscar-nominerede film – den syvdobbelte nominerede “The Fabelmans” og “Tár”, som har seks lodder i Oscar-lotteriet, skal du en tur i biografen for at opleve.

Blackpanther: Wakanda Forever

5 nomineringer

Oscar-akademiet har – igen – fået kritik for at være “so white”, og der er da heller ikke mange farvede skuespillere at spotte i hovedrolle-kategorierne i år.

Men blandt de nominerede for bedste biroller finder man bl.a. altid ret vidunderlige Angela Bassett, som tidligere har været nomineret for at spille Tina Turner i portrætfilmen ”What’s Love Got to Do With It” fra 1993.

Denne gang er det rollen som Dronning Ramonda i ”Black Panther”-opfølgeren ”Wakanda Forever”, der har kastet muligheden for lidt guld til kaminhylden af sig.

Angela Bassett vandt en Golden Globe for rollen i januar og er også i skrivende stund bookmakernes favorit til at vinde en Oscar for bedste kvindelige birolle.

Se den på Disney+

Foto: PR

Elvis

8 nomineringer

At der er et generationsskifte i gang i Hollywood, er bl.a. tydeligt, når man ser på de nominerede i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle.

Her ligger 31-årige Austin Butler lunt i svinget hos bookmakerne for sit hjerteskærende portræt af Elvis Presley i Baz Luhrmanns – for ham – ret underspillede musikalske drama om ikonet.

Filmen er også blandt de 10, som dyster om statuetten for årets bedste film, og nomineret for bl.a. kostumer og makeup.

Austin Butler er oppe imod bl.a. 27-årige Paul Mescal, som du nok kender fra successerien ”Normale mennesker”, men som nu imponerer i rollen som ung far i ”Aftersun”.

Se den på HBO Max.

Foto: PR

Glass onion

1 nominering

Du kommer i tanke om dit gamle crush på Edward Norton, når du ser ”Glass Onion” – også selv om den dygtige skuespillers figur i filmen, milliardær-iværksætteren Miles Bron, er temmelig anstrengende.

Og så er det en fornøjelse at gense Daniel Craig som den nørdede detektiv Benoit Blanc, der er lige så skarp og velklædt som Craigs mest berømte film-alter ego, James Bond, men noget mere finurlig og underspillet.

Det er dog ingen af de to herrer, som har scoret filmens eneste Oscar-nominering, men derimod manuskriptet, som er skabt af Rian Johnson, der også har instrueret.

Se den på Netflix.

Foto: PR

Everything Everywhere, All At Once

11 nomineringer

Okay, du skal IKKE sætte dig i din bedste lænestol for at se ”Everything, Everywhere, All at Once” en aften, hvor du er alt for træt i hovedet.

For så kommer du ikke til at forstå et pip af den (jeg taler af erfaring!).

Den 11-dobbelt Oscar-nominerede film foregår i flere parallelle verdener på en gang, og man skal virkelig følge godt med, når blinkende sekvenser markerer overgange og andre virkeligheder for Evelyn Wang, der er nødt til selv at forstå sine mange livsvalg og -muligheder for at overleve.

Michelle Yeoh er fænomenal i rollen som den kinesiske vaskeriejer, hvis liv pludselig slår kolbøtter.

Hun er naturligvis nomineret til en Oscar – ligesom bl.a. tre af sine skuespillerkolleger, filmens instruktør og filmen selv.

Se den på Viaplay.

Foto: PR

Causeway

1 nominering

Brian Tyree Henry var en af overraskelserne, da årets Oscar-nomineringer blev offentliggjort i januar. Men en god én af slagsen.

Den 40-årige amerikaner er rørende og overbevisende i rollen som mekanikeren James i ”Causeway”, som har Jennifer Lawrence øverst på rollelisten.

Den tidligere Oscar-vinder spiller soldaten Lynsey, som vender hjem fra krigen i Afghanistan med en hjerneskade og forsøger at genfinde sin plads i verden, samtidig med at hun går i alle former for terapi.

Men det er venskabet med James, der for alvor hjælper hendes helingsproces på vej – ligesom han også får bugt med nogle af sine skabsskeletter i mødet med den sårede kvinde.

Se den på Apple TV+.

Foto: PR

Top Gun: Maverick

6 nomineringer

Vi måtte vente 32 år på den, men så sad den sgu også lige i skabet.

Fortsættelsen på historien om den overmodige jagerpilot Pete “Maverick” Mitchell, i skikkelse af Tom Cruise, som stadig bærer aviator-brillerne og Levi’s-jeansene bedre end de fleste …

“Top Gun: Maverick” er nok en af de mest vellykkede to’ere i filmhistorien, og dramaet er da også nomineret i seks kategorier ved årets Oscar-uddeling – bl.a. til årets bedste film, ligesom Lady Gagas ”Hold My Hand” kan vinde for bedste sang.

Se den på Skyshowtime.

Foto: Cap/Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Denne artikel blev første gang bragt på femina.dk.

Læs ogå

Serien alle snakker om, får fuld plade hos anmelder: “Historien er åndssvagt god”