Film og TV

10 rørende og vigtige queer-film, du skal kende

- 02/08/2021

Queer-miljøet har været direkte og indirekte beskrevet gennem kulturhistorien, og det gælder også filmens verden. Her er 10 queer-film, du bør føje til din liste.

‘God’s own Country’, 2017
Denne rå og følsomme film foregår på en fjern gård i Nordengland, hvor Johnny, spillet af Josh O’Connor, arbejder hårdt på familiens fårefarm med sig selv som det eneste selskab i markerne. Men da rumæneren Gheorghe bliver ansat for en periode, må Johnny ikke bare lære at være i selskab med andre – han opdager også, at han rummer følelser, som han ikke før havde stiftet bekendtskab.

‘Weekend’, 2011
Her er endnu en tåreperser fra England. Russell bor for sig selv og lever et stille liv som livredder. En aften møder han sin diametrale modsætning, Glenn, på en klub, som han tager med hjem. Sammen bruger de dagen derpå på at lære hinanden at kende – og det viser sig hurtigt, at det meget vel kunne udvikle sig til mere. Men det må Russell hurtigt sande ikke er muligt.

’Farven Lilla’, 1985
Filmen, der bygger på den Pulitzer Prize-vindende roman af samme navn, var nomineret til 11 Oscars, men vandt ingen. Det kan man udlede af, hvad man vil, men i begyndelsen af 1980’erne var film om sorte kvinders lesbiske forhold ikke ligefrem hverdagskost. Heldigvis har filmen, og bogen for den sags skyld, om kvinden Celies kamp, efter at hun er blevet tvunget til at gifte sig med en mand, for længst skrevet sig ind i film- og queerhistorien.

’Philadelphia’, 1993
Tom Hanks vandt retteligt en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for sin præstation som den AIDS-ramte advokat Andrew Beckett i ’Philadelphia’. Beckett bliver fyret og mener selv, at det handler om, at han er bøsse og har AIDS. I kampen mod sit gamle firma hyrer han en sort advokat, som først ikke vil tage sagen og i øvrigt kæmper med sine egne fordomme, men som ender med at hjælpe Andrew Beckett med at bevise, at han var udsat for diskrimination.

’Fucking Åmål’, 1998
‘Show me love’ var den nedtonede titel på den svenske ‘Fucking Åmål’, som ellers er blevet en nyklassiker. I mange andre lande var filmens titel åbenbart lige så provokerende som indholdet: to unge piger, der forelsker sig og springer ud sammen. Men hvor filmen på den ene side hylder det skandinaviske frisind, er den også et vidnesbyrd om, at det selv i vores del af verden i 1990’erne stadig var svært at skille sig ud, ikke mindst med sin seksualitet, i en mindre provinsby.

’Brokeback Mountain’, 2005
Sådan har du nok aldrig set to af de største mandlige Hollywoodskuespillere før. Eller to cowboydere for den sags skyld. Det var kontroversielt, da Heath Ledger og Jake Gyllenhaal forelskede sig, havde hed sex og derefter indledte et forhold, der varede i to årtier. Selv om ingen af skuespillerne selv tilhører queer-miljøet, er filmen alligevel bredt anerkendt både i mainstreamkulturen og af queer-miljøet som en af de vigtigste film om homoseksualitet i filmhistorien.

’Adéles Liv’, 2013
Der findes mange film, som handler om at springe ud. Men nogle gange er det også rart at se en film om queer-personer, der handler om alt muligt andet. Den 17-årige Adèle lever et temmelig almindeligt liv, men forelsker sig hovedkulds i Emma, som er kunststuderende og noget ældre end hende selv, og forholdet er langtfra ukompliceret. Filmen fik især opmærksomhed pga. dens meget eksplicitte sexscener, som sjældent er set mellem to kvinder i en mainstreamfilm, men den kan heldigvis også alt muligt andet. ’Adèles liv’ vandt desuden Guldpalmerne i Cannes samme år.

’Tangerine’, 2015
Meget få film om transpersoner har rent faktisk transpersoner som skuespillere. Men det har komediedramet ’Tangerine’ i form af skuespillerne Kitana Kiki Rodrigues og Mya Taylor, som i filmen spiller to transkønnede sexarbejdere. ’Tangerine’ blev vist ved Sundance Film Festival i 2015, og Mya Taylor vandt senere prisen for bedste kvindelige birolle til filmprisuddelingen Independent Spirit Awards som den første transperson nogensinde.

‘Moonlight’, 2016
I denne Oscar-vindende film følger vi hovedpersonen Chiron gennem hans barndom, teenageår og tidligere voksenår, hvor han kæmper med en hård opvækst, der blandt andet har været fyldt med både fysisk og psykisk vold. Samtidig må han kæmpe med at finde sin plads i verden, hvor hans seksualitet og identitet udfordrer alt, hvad han har lært om maskulinitet i det hårde miljø, han er opvokset og endt i.

‘Call me by your Name’, 2017
“Er det bedre at tale eller at dø?” Det spørgsmål er et af de vigtigste i filmversionen af bogen ’Call Me By Your Name’. For skal man rive hjertet ud og forfølge sine følelser med fare for at blive afvist, eller er det lettest blot at dø? Filmen var egentlig ikke tænkt til at ramme et bredt publikum, men de færreste har kunnet stå for den charmerende og vedkommende kærlighedshistorie mellem 17-årige Elio og hans fars assistent, den ældre Oliver, som finder sted i 1980’ernes Italien. Heller ikke Oscar-akademiet, som gav filmen prisen for Bedste filmatisering af et manuskript.

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.