Kultur

ELLE interviewer Alicia Vikander

- 28/03/2012

Den smukke skuespillerinde Alicia Vikander spiller dronning Caroline Mathilde i En kongelig affære ...

Den bedårende svenske skuespillerinde spiller over for Mads Mikkelsen i rollen som dronning Caroline Mathilde i det nye, storslåede kostumedrama En kongelig affære. ELLE spurgte den yndige svenske stjerne om …

Hvordan gik du ind i rollen som Caroline Mathilde?
Alicia: Først og fremmest forstod jeg slet ikke dansk, da jeg fik rollen, så jeg tog til København i to måneder og fik et intenst talekursus og læste historiebøger. Nikolaj (Arcel, filmens instruktør, red.) sendte mig også alle Carolines breve, som hun skrev til familien, fra hun var 15 til 22. Så at læse dem, skrevet med hendes egne ord, fik mig til at forstå lidt om 1700-tallet.

Hvad har du tilført rollen? Hvad i 1700-tallets Caroline Mathilde er 2100-tallets Alicia?
Alicia: Lige fra starten bestemte vi os for at “tage tøjet af” vores kostumedrama, jeg fokuserede ikke så meget på at gestalte en dronning fra 1700-tallet, hun var et menneske ligesom mig, en ung pige, som havde fået denne her store opgave som dronning. Man behøvede faktisk ikke tænke på det, alt skete ligesom af sig selv, det var så oplagt, det hele var i kostumerne og rummene (filmen blev bl.a. optaget på et slot i Polen, red.), jeg var simpelthen nødt til at bevæge mig, sidde og opføre mig på en bestemt måde. Og med hensyn til hendes person: Det er dybt private breve, hun har sendt. Hun er ung og naiv i begyndelsen, ønsker sig en prince charming, og forlader sit land, sin mor, sin familie, men får en mand, hun ikke kan tale med, ikke kan udtrykke sine tanker overfor. Hun bliver indskrænket … Hun foretager et valg og lukker sig inde i sig selv. Men hun er bevidst om først og fremmest at være dronning og modnes og vokser hurtigt. Alt det fandt jeg i brevene. En 15-årig, der skal blive dronning; det er ungt … men hun er imponerende; skriver på fire forskellige sprog, taler om kunst, litteratur, sine drømme, ønsker at ride ned gennem Europa som sin onkel, men kan jo ikke komme til det som kvinde og som dronning …

 

Alicia Vikander og Mads Mikkelsen …

Hvad husker du bedst fra optagelserne?
Alicia:
Alt! Det var mit første kostumedrama, og at træde ind i den verden var … fantastisk. Nicolaj er så helt utroligt dygtig, han er både emotionelt intelligent og har styr på det hele. Og der var det fantastiske manus etc. Mads Mikkelsen vidste jeg, hvem var, men han var så down to earth og enkel; nem at arbejde med. Vi var så godt et team, så sammentømrede. Det var lidt som at være på sommerkoloni, for vi arbejdede sammen hele dagen. Jeg fik vældigt gode venner der. Vi var også på Roskilde i sommer!

Bevæger du dig anderledes nu, efter at have båret de store kostumer?
Alicia:
Nej, det tror jeg ikke, jeg er allerede danser, så jeg ved, hvordan jeg skal bevæge min krop. Jeg er faktisk hele tiden bevidst om det. Men man kunne ikke sidde ned i kjolerne – jeg besvimede for første gang i mit liv; jeg kunne ikke trække vejret!

Hvad har du lært af rollen?
Alicia:
Man arbejder med sine egne følelser, det er mit værktøj. Det er en form for terapi, man tvinger sig selv til at komme til visse følelsestilstande, vrede, sorg, ondskab … Som kommer let, som findes derinde i en – overraskende nok. I sit virkelige liv har man bare et filter, så det ikke kommer ud. Med Caroline var der altid noget nyt. Jeg lærte hende at kende ind og ud. Til slut er det jo ren intuition. Og om jeg er forandret? Jeg modnes hver dag uanset hvad, men i filmen forlader jeg to børn … og så det at “føde” … det er specielt… Man bliver mere bevidst af sådanne oplevelser. Modnes følelsesmæssigt.

Du blev udråbt til shooting star 2011, hvordan føles det?
Alicia:
Det var en stor ære, da der var mange andre store navne. Jeg fik prisen for min første film, Till det som är vackert, som kom ud i Sverige i 2010. Jeg var selvfølgelig rigtig glad for det. Men jeg tror nu ikke, prisen har åbnet flere døre som sådan, min karriere var allerede i gang, dels med den danske film her, dels med en Hollywoodfilm (The Seventh Son, red.). At få en Guldbagge i Sverige (Sveriges svar på Bodil, red.) var den vigtigste pris for mig. Jeg har set pris-showet på tv, siden jeg var fem år, så det var det, jeg så op til og syntes, var stort. Og det gør mig ikke mere rolig at have fået det skulderklap … Jeg er altid nervøs før min næste film; jeg føler det på samme hver gang. Også efter fem år.

En kongelig affære har premiere 29. marts over hele landet.

 

Mads Mikkelsen, Alicia Vikander og Mikkel Bo Følsgaard …

Læs ELLEs anmeldelse her:

EEEEEE

Af Louise Kidde Sauntved, ELLE
Konge, dame, knægt. Nikolaj Arcel tackler et af danmarkshistoriens helt store romantiske dramaer: forholdet mellem den smukke, videbegærlige og dybt ensomme dronning Caroline Mathilde, gift med Christian VII, og den tyske livlæge Struensee. Men det er nok så meget historien om oplysningsmanden Struensee og hans lyse ideer, der gjorde ham til en trussel mod ikke mindst adelen, der er i fokus i filmen. Arcel har skabt et overbevisende tidsbillede som baggrund for de mange intriger – man kan næsten lugte de beskidte gader og pudrede royale saloner gennem lærredet i en meget sanselig film, der er en rigtig god blanding af rørende romantik, tragiske skæbner, politiske rævekager og fabelagtige kostumer.

Se trailer her!