Kultur

ELLE goes Burlesque

- 12/02/2010

Burlesque – den eksklusive striptease – vinder frem i Danmark og har længe været det hotteste i byer som New York, Berlin og Stockholm

Burlesque er silke og blonder frem for pvc og polyester. Det er champagne og østers i stedet for fadøl og saltstænger. Et glamourøst univers, hvor pikante fantasier udleves af pirrende kvinder med sensuel elegance. Burlesque er så tilpas uskyldigt, at vi alle tør smage, og fra at være et fetichfænomen i undergrunden er det nu rykket ind i mainstreamkulturen.

Burlesque har sin oprindelse helt tilbage i slutningen af 1800-tallet som en slags letpåklædt revy, der parodierede overklassen og var mere akrobatisk og fjollet end egentlig sexet. Først omkring 1930 blev afklædningen af kvinden omdrejningspunkt – hvilket var begyndelsen på striptease og enden på burlesque i den oprindelige vaudevilleforstand. Siden har der været flere revivals. F.eks. var (undergrunds)scenen rigtig stor i New York i 1990’erne, og lige nu er burlesque det hotteste i Berlin og Stockholm med fester hver weekend og masser af performere.

Få lidt mere tease i dit liv

Shows: Copenhagen Burlesque
Keywords: Lange øjenvipper, champagne, rød læbestift, helt sort eller blondt hår, lækkert lingeri, strømpeholdere, korsage, blondehandsker og stiletter
Undertøj: Agent Provocateur, Wonderbra by Dita Von Teese
Sko: Christian Louboutin, Minna Parikka
Film: The Devilles, The Velvet Hammer Burlesque
Bøger: Burlesque and the Art of the Teese, Ultimate Burlesque

I Danmark ligger burlesquemiljøet fortsat og bobler lige under overfladen med fester på undergrundslokationer som Operaen på Christiania og Faust i huset i Magstræde, men også på mere mondæne steder som Skt. Petris Bar Rouge.

Dita Von Teese begyndte at strippe som 18-årig, men skuffet over manglen på originalitet udviklede hun sin egen vintagestil, inspireret af 1940’ernes filmstjerner og pinups. I dag bliver Von Teese regnet for ‘Dronningen af burlesque’, sidder frontrow hos Dior og Marc Jacobs og har bl.a. været ansigt for Mac og designet for H&M, Wonderbra og Moschino, og neogenrens store popularitet tilskrives i høj grad hende. Selv siger hun, at “I put the tease back into striptease” – bl.a. ved hjælp af kæmpe fjervifter, en karruselhest og ikke mindst hendes signaturshow i et gigantisk martiniglas fyldt med sæbebobler.

MAC zoomer ind på kvinder med Lady Gaga og Cyndi Lauper

Overdådigt lange vipper
Sexede øjne – få looket