Kultur

20 podcasts du skal lytte til

- 17/02/2022

Fra gribende kærlighedshistorier og dramatiske fortællinger til popkulturelle fænomener og inspirerende interviews - der er noget for de fleste på vores liste.

Det vrimler med podcasts om alt fra forældreskab og kultur til kærlighed og musik, og netop derfor kan det være svært at finde frem til den helt perfekte – om så du vil grine, græde, blive klogere eller dele din passion med ligesindede.

Derfor har vi samlet en liste her med nogle af vores storfavoritter, så du kan finde inspiration til, hvad du skal lytte til nu.

‘Generationen’ 
I denne podcast af fire afsnit fortæller musiker Babak Vakili i en blanding af lyrik, dokumentariske virkemidler og hiphop om sin opvækst som dansker med anden etnisk herkomst samt om sin generations kamp for selvforståelse i skyggen af racisme og stigmatisering.

Lyt til ‘Genrationen’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

‘Konspirativ kærlighed’
Endnu en gang har folkene bag Third Ear skabt en medrivende og detaljerig lydfortælling. Denne folder de ud over 10 afsnit, der handler om et kærestepar, der under Den Kolde Krig arbejder som undercover-agenter for Stasi for at afsløre fjender af staten.

Lyt til ‘Konspirativ kærlighed’ her (kræver abonnement) eller på thirdear.dk

‘Every Outfit’
Er du lige så stor fan af ‘Sex and the City’ som os, kender du måske også Instagram-profilen @everyoutfitonsatc. Det blev sidste år til en podcast, hvor de to bag profilen, Chelsea Fairless og Lauren Garroni, er værter og vender aktuel kultur og selvfølgelig ‘And Just Like That’.

Lyt til ‘Every Outfit’ her, eller der, hvor du ellers lytter til podcasts. 

‘In Vogue: The 2000s’
Med afsæt i nogle af de mest skelsættende og mindeværdige historier fra magasinets levetid, formidler Vogues Hamish Bowles sammen med kendte fotografer, stylister, skuespillere og modeller nogle af de meste ikoniske modeøjeblikke i 00’erne.

Lyt til ‘In Vogues: The 2000s’ her eller der, hvor du ellers lytter til podcasts.

‘Astropod’
Få din dosis stjernetegn og astrologi med Amalie og Mariannes podcast, der i hvert afsnit zoomer ind på et et aktuelt stjernetegn. Det er venskabeligt, følsomt og lærerigt at være i deres selskab, og så bliver du endda klogere på dig selv og dine nære.

Lyt til ‘Astropod’ her eller der, hvor du ellers lytter til podcasts.

Foto: PR

Med satirisk skarphed og tør humor vender Chelsea Fairless og Lauren Garroni hver uge popkulturelle nyheder og deler deres ærlige meninger om både 'Sex and the City' og 'And just like That'.

‘Det sidste måltid’
Hvad ville dit allersidste måltid bestå af, hvis du vidste, du skulle dø i morgen? Og hvordan ville din nekrolog lyde? Det undersøger madanmelder Lærke Kløvedal i denne podcast, hvor hun interviewer en række kendte danskere over deres sidste måltid.

Lyt til ‘Det sidste måltid’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

‘To sultne piger’
Den populære Instagram-profil, hvor to piger spiser sig gennem København og beriger lytterne med deres ærlige og sjove anmeldelser, findes også på lyd. Selvom de stadig formår at være anonyme, skinner deres velkendte stil fra skrift klart igennem på lyd.

Lyt til ‘To sultne piger’ her eller der, hvor du ellers lytter til dine podcasts.

‘Food 4 thot’
I denne podcast er alt på dosmersedlen, når fire amerikanske queer-skribenter og -forfattere i hvert afsnit vender alt indenfor sex, identitet, kultur og ikke mindst litteratur. Det hele med hurtige comebacks og skarpe betragtninger. 

Lyt til ‘Food 4 thot’ her eller der, hvor du ellers lytter til dine podcasts.

‘Må jeg sidde her?’
Model, radiovært og debattør Ayse Dudu Tepe møder i denne podcast en række fremmede mennesker, når hun med sin mikrofon sætter sig ved siden af tilfældige folk på en bænk i København for at høre deres historier.

Lyt til ‘Må jeg sidde her?’ her (Kræver abonnement).

‘Sex IRL’
Værterne Amanda Sol Wendel og Jens Malthe Næsby forsøger her at blive klogere på, hvad sex i den virkelige verden egentlig er, og hvordan vi kan gøre sex sjovere, tryggere og bedre gennem samtale.

Lyt til ‘Sex IRL’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

Foto: Kavian Borhani

De to sultne piger, der anmelder stort set alt, hvad de spiser i København, er blevet en Instagram-succes helt uden at afsløre deres identitet. Her er de fotograferet til ELLEs novembernummer 2021.

Ibyens kærlighedsbrevkasse
Hvordan håndterer man at blive ghostet? Kan man date flere på samme tid? Og hvordan kommer man sig over kærestesorger? Det er bare nogle af de spørgsmål, som vært Felix Thorsen Katzenelson sammen med et hold af kærlighedskyndige giver deres svar på.

Lyt til ‘Ibyens kærlighedsbrevkasse’ her eller der, hvor du ellers finder podcasts.

Det ukendte
Journalist Iben Maria Zeuthen dykker her ned i mysteriet om den mand, der i 2019 hoppede ud foran et S-tog ved Sorø Station i håb om at finde svar på nogle af de løse ender, der dukkede op i efterforskningen.

Lyt til ‘Det ukendte’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

Kys jorden
Hvordan ser landbruget ud anno 2022, og hvordan er ambitionerne for fødevareproduktioen i Danmark? Det er noget, som Weekendavisen sammen med kok og entreprenør Claus Meyer undersøger, mens de besøger en række fagfolk og madentusiaster. 

Lyt til ‘Kys jorden’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

Bagklog
Aktuelle nyheder møder skarp satire i dette program, hvor vært Esben Kjær hver lørdag får besøg af en række profilerede danskere som for eksempel Anna Thygesen og Ulla Terkelsen for at vende nogle af de nyheder, der har fået mest spalteplads gennem ugen. 

Lyt til ‘Bagklog’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

To The Moon, Honey
Det populære medie mødre inviterer i deres podcast af samme navn en række kendte danske kvinder i studiet for at fortælle åbent og ærligt om deres fødselsberetninger. Det er rørende, indsigtsfuldt og lærerigt for alle lyttere.

Lyt til ‘To The Moon, Honey’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

Foto: PR/To The Moon, Honey

To The Moon, Honeys digitale fællesskab for kvinder om moderskab, familieliv og graviditet er ligeså godt på lyd, som det er på er på skrift med både gode råd og relaterbare fortællinger.

‘Frederik forklarer internettet’
I denne podcast introducerer Zetlands internetjournalist, Frederik Kulager, os lyttere for en række af de mest interessante og hjernevridende fænomener fra overalt på internettet og de mange, digitale afkroge, der gemmer på vilde historier. 

Lyt til ‘Frederik forklarer internettet’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

‘Politikens poptillæg’
Journalisterne Eva Ejstrup og Lucia Odoom gør os i ‘Politikens poptillæg’ klogere på aktuelle kulturfænomener inden for alt fra musik, litteratur og mode til serier, teater og film sammen med et kyndigt panel af eksperter inden for det givne felt. 

Lyt til ‘Politikens poptillæg’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

‘The Menu’
Elsker du at nørde mad, er dette program fra verdensmediet Monocle noget for dig. Kom helt tæt på nogle af verdens mest kreative og anerkendte kokke, der zoomer ind på nogle af de største tendenser inden for mad og spiseoplevelser. 

Lyt til ‘The Menu’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts. 

‘Hjælp – jeg er forældre’
Det er ikke altid lige nemt eller sjovt at være forældre. Det ved journalist og vært Marie Sloma Qvortrup, der har seks børn og i denne podcast sammen med en række eksperter vender alt fra skole og måltider til deleordninger og lommepenge.

Lyt til ‘Hjælp – jeg er forældre’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

‘The Daily’
Én aktuel nyhed kommer luppen i denne podcast fra The New York Times, som har været inspirationen bag den danske pendant fra DR, ‘Genstart’. Vært Michael Barbaro giver dig på bare 20 minutter komplette og velfortalte nyheder fra udlandet.

Lyt til ‘The Daily’ her eller der, hvor du ellers finder dine podcasts. 

Læs ogå

30 kærlighedsfilm, du skal have set mindst én gang