Kultur

100 kendte danskere om ligestilling, demokrati og deltagelse

- 20/04/2015

I et samarbejde med 100 kendte danske personligheder markerer og aktualiserer Folketinget 100-året for den danske grundlovs etablering af den hele danske befolknings demokratiske rettigheder.

Det er i år 100 år siden, at de danske kvinder samt tjenestefolk med vedtagelse af Grundloven opnåede retten til at stemme i Rigsdagen. I denne anledning hylder Folketinget, regeringen og 100 kendte danskere demokratiet og dets fortsatte udvikling med 100 unikke grundlovstaler om ligestilling, demokrati og deltagelse.

Blandt de 100 medvirkende danske personligheder, der alle opfordrer til engagement og stillingtagen, findes skuespiller Beate Bille, kunstner Anika Lori, radio- og tv-vært Huxi Bach og ELLEs egen skønhedsredaktør, Anne Pedersen. Sidstnævntes skriftlige bidrag offentliggøres den 1. juni, når ELLEs julimagasin er på gaden.

Læs også: 15 af de mest indflydelsesrige kvinder i 2015

Med grundlovsrevisionen i 1915 fik størstedelen af den voksne danske befolkning sikret deres demokratiske rettigheder, og demokratiet var således ikke længere forbeholdt de få. I dag præger principper om lige rettigheder og demokratisk deltagelse i større eller mindre omfang den danske borgers hverdag, og om fejringen af 100-året for demokratiet siger socialminister Manu Sareen:

”For mig er de 100 personlige grundlovstaler et rigtig godt billede på lige præcis det, vi fejrer 100-året for: at alle har mulighed for at deltage i samfundet og blive hørt. At kvinder og tjenestefolk fik ret til at stemme 5. juni for 100 år siden har gjort os i Danmark til demokratiske frontløbere og forbillede for andre lande. Det er der rigtig god grund til at fejre.”

Læs også: Say Lou Lou: Mød kvinderne bag den albumaktuelle duo

Grundlovsjubilæet er en stor, national begivenhed, og også Slotsholmen i København forvandles til en festplads, når gadefesten Distortion i et samarbejde med Folketinget og Dansk Kvindesamfund fejrer Grundlovens fødselsdag og indbyder til folkefest under fælles fane den 5. juni.

Du kan finde al information om foråret og sommerens arrangementer vedrørende 100-årsjubilæet, herunder oversigten over de 100 talere, her.