Det er en god idé at spise årstidens madvarer, da de er super-sunde og oftest også billigere.
Hvis du vil holde den slanke linje i efteråret, er der gode grunde til at holde sig til sæsonens bedste madvarer. De er nemlig sprængfyldte med næring uden at indeholde for mange kalorier.
Shape.com har her samlet 12 af efterårets bedste spiser:
1. Æbler: De indeholder godt med fibre, vitaminer og ikke mange kalorier. Æbler kan være med til at holde blodsukkeret stabilt og fungerer fint både som snack og i forskellige retter.
Ifølge Karen Langston, der er diætist og bestyrelsesmedlem i The National Association of Nutritional Professionals, fungerer æbler altså rigtig godt i en sund og varieret slankekost.
2. Græskar: Denne madvare er ideel i en slankekur. Ifølge Karen Langston indeholder græskar få kalorier, men er til gengæld proppet med fibre, vitaminer, mineraler og den vigtige antioxidant betakaroten. Græskar kan bruges i diverse madretter, men det kan også være lækkert at mikse ¼ græskar med kanel, muskatnød, vanilje og mandler.
3. Græskarkerner: De indeholder bl.a. protein, fibre, jern, magnesium, kalium, zink, selen og folat, og så sætter de gang i stofskiftet, så man forbrænder mere fedt.
“De kan virke stresslindrende (tyg dine frustrationer væk). Mindre stress betyder mindre kortisol, hvilket holder dig tynd”, siger Karen Langston.
4. Hvidløg: Det er lækkert at bruge hvidløg i maden. Det er godt mod efterårets forkølelser, og så har det en slankende virkning. Hvidløg kan nemlig mindske sulten, da den stærke duft stimulerer hjernens mæthedscenter og reducerer sulten. Det øger også hjernens følsomhed over for leptin, der er et hormon, som regulerer appetitten.
“Hvidløg indeholder allicin, der har en antibakteriel effekt, og som hjælper med at reducere det usunde fedt og kolesterol”, udtaler Lisa DeFazio, der er diætist for en del amerikanske stjerner.
5. Dadler: Brug de hyggelige efterårsaftener til at gnaske dadler i stedet for slik. Du får stillet den søde trang, og så indeholder dadler både fibre, B6-vitamin, magnesium og kalium. Dadler giver også et energiboost – men husk på kun at spise et par stykker, da dadler – selvom de stadig er sundere end slik – indeholder en del kalorier.
5. Rosenkål: Der er 10 kalorier, ½ gram fiber og ½ gram protein pr. rosenkål, og det holder dig faktisk mæt i længere tid for få kalorier.
“Lad være med at ødelægge denne næringsrige spise ved at tilberede dem med bacon – steg dem i stedet med lidt olivenolie, hvidløg og lidt salt og peber. Eller lav rosenkål-chips, hvor hvert blad hives af og steges i olivenolie, salt og peber, til de er helt sprøde”, foreslår Alexandra Oppenheimer, der er diætist i New York, til Shape.com.
6. Blomkål: Det er simpelthen en ren antioxidant-bombe. Der er masser af C-vitamin i, og de to gram fibre og to gram protein, der findes i en halv kop blomkål, virker mættende.
– Lav mos af blomkål i stedet for kartofler, hvor der kun er omkring ¼ af kalorierne i, lyder det fra Alexandra Oppenheimer.
7. Pastinak: Der er omkring tre gram fibre i en halv kop pastinak, så det giver en god mæthed. Der er dog en del stivelse i en pastinak, så spis den i stedet for brød, ris eller andre stivelsesholdige madvarer.
8. Kastanjer: Der er god grund til at gå i skoven og samle kastanjer. De indeholder nemlig fire gram fibre pr. portion, og så indeholder de markant mindre fedt, end andre nødder typisk gør.
“Kastanjer har et lidt højere stivelsesindhold, hvilket er med til at gøre dig mæt. Kastanjer virker godt for vægttab, mod for højt kolesterol, mod kræft, og så er de med til at holde styr på vores blodsukker – det er bare nogle af de gode grunde til, man skal nyde dem”, siger Rania Batayneh, der er diætist hos ‘Essential Nutrition for You’.
9. Tranebær: De røde tranebær har en positiv effekt på vores hjertesundhed og immunforsvar, og så indeholder de meget fiber og få kalorier, siger diætist og forfatter til Big Green Cookbook, Jackie Newgent.
Smid dem i salater, kager og andre gode retter.
10. And: Det er en typisk efterårs- og vinterspise, og den er propfyldt med gode proteiner. En portion and uden skind indeholder 140 kalorier, 3 g fedt, 28 g protein og fire gange så meget jern som både kylling og kalkun, siger Stella Metsovas, der er diætist ved W8Less Nutrition i Los Angeles.
Der er også selen i, og både selen og jern er med til at give energi – hvilket kan være rigtig vigtigt på en slankekur.
11. Hyldebær: Det sort-lilla bær indeholder meget kalium, hvilket har en positiv effekt på især blodtrykket. Studier har i øvrigt vist, at hyldebær kan være med til at reducere mavefedt.
12. Pekannødder: Det er en rigtig fin idé at spise pekannødder på en slankekur.
“Bare en håndfuld nødder indeholder E-vitamin, kalk, magnesium, kalium, zink, fiber og antioxidanter, og fordi pekannødder indeholder meget at det sunde fedt, er det lettere at blive mæt. I en undersøgelse fra Harvard School of Public Health viste det sig, at når personer på slankekur spiste nødder, kunne de i højere grad tabe sig og holde vægten i en længere periode end personer, der fulgte en typisk slankekur uden for meget fedt i, bl.a. uden nødder”, siger Rania Batayneh.
Spis dem i salater, som snacks eller i diverse retter.